Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

23/10/2013: Παρουσίαση Λεξικού Ιμβριακού Ιδιώματος στο Ελληνοβρετανικό Κολλέγιο



Γράφει ο
Πλούταρχος Πάστρας
ploutarxos19@gmail.com
  
  Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στις 19:00 μ.μ., στην αίθουσα «Δαίδαλος» του Ελληνοβρετανικού Κολλεγίου, στο κτήριο της οδού Ρεθύμνου 1Α (πλησίον Αρχαιολογικού Μουσείου), θα γίνει η παρουσίαση του «Λεξικού του Ιμβριακού Ιδιώματος».
  Ας μάθουμε όμως τώρα, μερικά στοιχεία για το Ιμβριακό Ιδίωμα. Λοιπόν,το Ιμβριακό ιδίωμα, όπως αναφέρεται και στην σελίδα της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας-Θράκης ανήκει στα λεγόμενα βόρεια νεοελληνικά ιδιώματα, σύμφωνα με τη διάκριση του Γεωργίου Χατζιδάκι, καθώς παρουσιάζει το φαινόμενο της αποβολής των ατόνων φωνηέντων /i, u/ και της κώφωσης των /e, o/ σε /i, u/ αντίστοιχα.
  Αξιοσημείωτη είναι η διατήρηση σημαντικού αριθμού αρχαιοελληνικών στοιχείων τα οποία δεν υπάρχουν πλέον στην κοινή νεοελληνική γλώσσα σε επίπεδο τόσο λεξιλογίου όσο και γραμματικής.     Από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του ιδιώματος είναι τα εξής: η συχνή ύπαρξη δυσπρόφερτων αλλεπάλληλων συμφώνων (πχ: κουσκ’νίχ’ς), η χρήση του τύπου ι (αντί ο) στην ονομαστική ενικού αρσενικού γένους του οριστικού άρθρου (πχ: ι πατέρας) και ο σχηματισμός του α΄πληθυντικού Ενεστώτα και Παρατατικού των ρημάτων μέσης φωνής και με την κατάληξη -ματσ” (πχ: δινόματσ”, κρατιέματσ”).
  Το Λεξικό λοιπόν θα μας το παρουσιάσουν, οι καταξιωμένοι καθηγητές της γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κύριος Χριστόφορος Χαραλαμπάκης και κυρία Ελένη Σελλά, η οποία είναι καθηγήτρια γλωσσολογίας στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών.
  Ο Συγγραφέας του Λεξικού, Διδάκτωρ Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κύριος Ξενοφών Τζαβάρας.
  Επίσης, θα υπάρξει σύντομη παρέμβαση από τον Δικηγόρο και Πρόεδρο του Συλλόγου Ιμβρίων (που εξέδωσε και το Λεξικό), κύριο Πάρι Ασανάκη.
  Συντονιστής αυτής της εκδήλωσης θα είναι ο Πρόεδρος του Οργανισμού για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας, κύριος Κωνσταντίνος Καρκανιάς.


  Τέλος, θέλω κι εγώ με την σειρά μου να προσκαλέσω να παρευρεθούν σε αυτήν την υπέροχη και πλούσια από πληροφορίες για την Ελληνική Γλώσσα μας, εκδήλωση, όλους του Αθηναίους Έλληνες συμπολίτες μου. Γιατί όχι μόνο πρέπει να γνωρίσουμε περισσότερες πτυχές της Ελληνικής Γλώσσας μας και των τοπικών ιδιωμάτων της, αλλά και να μάθουμε την Ιστορία μας και τον Πολιτισμό μας, επειδή η Ελληνική Γλώσσα και το τοπικό γλωσσικό Ιμβριακό Ιδίωμα, είναι κομμάτι της Ιστορίας και του Πολιτισμού ολόκληρου του Ελληνικού Έθνους. Ας μην αφήσουμε, λοιπόν, κι αυτήν την ευκαιρία να πάει χαμένη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου